top of page

Postopki izdelave gina

Gin je alkoholna pijača pridobljena z destilacijo alkoholne osnove pridobljene iz žitne osnove (pšenice ali ječmena). V nadaljnjem postopku se uporabi zelišča ali ostale komponente in na podlagi priprave le-teh poznamo različne postopke pridobivanja gina. V osnovi mora imeti gin prevladujoč okus po brinovih jagodah, da lahko pijačo klasificiramo kot gin. Pogosto se uporabljajo še koriander, citrusi, vrtnica, kardamon, piment, popri, janež, sivka, cimet, itd. Več o začimbah za gin na spletni strani.

Regulativa "UREDBA (EU) 2019/787 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA" na področju gina se nahaja na spletni strani.


Gin ima lahko najmanjšo stopnjo alkohola 37.5% in mora biti proizveden izključno z destilacijo etanola kmetijskega porekla z začetno alkoholno stopnjo najmanj 96 vol. % alkohola. Kaj pa postopki izdelave? Poznamo:


Metodo z namakanjem začimb:

Pred začetkom destilacije se začimbe in ostale komponente namaka (do 48h) v mešanici z alkoholom. V odvisnosti od stopnje alkohola se razlikuje tudi stopnja ali hitrost ekstrakcije olj ter arom. To metodo uporabljajo za izdelavo npr. Beefeather gina.


Metodo s parno infuzijo:

V tem procesu začimbe in ostale komponente nikoli ne pridejo v neposreden stik s tekočino. Začimbe se namesti nad tekočino in nato tekom destilacije hlapi potujejo preko začimb. "Infuzirana" para se nato kondenzira. Ta metoda naj bi dala nežnejši okus ginu in jo uporabljajo npr. za izdelavo Sibling Gin in Bombay Sapphire.


Kombinacijo obeh zgoraj navedenih:

Nekatere začimbe ali komponente dajo več arom, ko se namakajo ali obratno. Kombinacijo obeh uporabljajo npr. pri izdelavi Hendrick's gina.


Metodo vakuumske destilacije:

Kot že ime pove destilacija rastlinskih rastlin poteka v vakuumu. Vakuum ustvari nižje vrelišče etanola, ki je pri običajni tehniki vedno nekje okoli 85 - 95°C. Nižja temperatura pomeni, da so rastline "manj kuhane", kot bi bile v običajnem postopku. Rezultat je gin z bolj svežim okusom.


Kot je razvidno iz postopkov in začimb, je vsak gin edinstven. Obstaja ogromno kombinacij in vsaka je po svoje zanimiva in posebna. Velik faktor pri nastajanju gina ima tudi oprema in destilar. Ponovitev istega recepta pri različni opremi ali drugi osebi, ki izvaja destilacijo je skoraj nemogoča. Kar pomeni, da so gini z istim receptom pri teh spremenljivkah lahko zelo različni in tudi edinstveni.


Uporabljeni vir: https://flaviar.com/blog/how-gin-is-made/.

bottom of page