top of page
IMG_9032.JPG

Slovenska gin scena

Z gin "boomom" v svetu je ta val čez nekaj časa dosegel tudi Slovenijo. Za to majhno podalpsko deželo je najbolj značilen brinjevec, kateri pa se od gina zelo razlikuje ampak imata tudi nekaj skupnega, brin. V Sloveniji je v zadnjih letih nastalo polno mikrodestilarn (kraft mikrodestilarne), ki s svojimi zelo kakovostnimi izdelki parirajo svetovni sceni gina. Z rastjo gina v Sloveniji je nastal izraz slovenski gin.

Najbolj znane mikrodestilarne gina in drugih destilatov v Sloveniji ta hip: Broken Bones (Ljubljana), Petriot Distillery (Ljubljana), Beyond Mura Distillery (Domžale), Gin Brin (Rodik), Destilarna Pozvačin (Gornja Bistrica), Destilarna Svarog (Maribor), Destilarna Karakter (Bohinj), Komarjev gin (Sežana), AP gin (Slovenj Gradec) in mnogo drugih. 

 

V zadnjih letih je nastalo tudi nekaj gin festivalov v Sloveniji. Najbolj poznan in najstarejši je dvodnevni Gin & Brin festival, ki se že od 2017 odvija na Krasu v Dutovljah. Festival vsako leto poteka v prvem tednu julija, kjer se ponavadi predstavi do 15 proizvajalcev. Program je bogat s kulturnim in glasbenim programom.

Prvi craft festival na slovenski sceni Ginola se odvija tudi na tržnici pri botaničnem vrtu Univerze v Mariboru v Pivoli, občina Hoče-Slivnica. Letos se je odvil že drugi festival, kjer so se predstavili craft destilarji gina.

V bližini Stične se je v aprilu 2023 odvijal 1. mednarodni festival žganih pijač, ki je kljub kislemu vremenu privabil številne ljubitelje in proizvajalce žganih pijač iz Slovenije in tujine. Prvak festivala je postal Jurij Klakočar – lastnik znamke Gineral. Ljubitelje kakovostnih žganih pijač in proizvajalce je med drugim pozdravila tudi priznana poznavalka svetovnih žganj Majda Debevc in poudarila pomen žganjekuhe. Na festivalu, ki ga v Sloveniji še ni bilo, je omogočil mreženje ob pokušanju izvrstnih destilatov ter spodbujanje pridobivanja dragocenih znanj na področju žganjekuhe oziroma izdelave destilatov. Predsednik Društva ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije Klemen Bizjak je poudaril, da so organizatorji izjemno zadovoljni nad odzivom.

bottom of page