top of page

Vrste gina - katere vrste sploh poznamo?

Destiliran gin:

Ena izmed številnih podkategorij gina je destilirani gin. V skladu z zakonodajo EU je za destilirani gin potreben osnovni alkohol z "začetno vsebnostjo alkohola najmanj 96 vol. %". Poleg tega morajo biti med to destilacijo prisotne vsaj brinove jagode. Druge rastline so lahko del tega, lahko pa jih tudi kasneje maceriramo. Tako oznaka Destilled Gin v glavnem služi razlikovanju med destiliranim ginom in hladno pripravljenim ginom ali ginom Bathtub, ki na splošno velja za slabše kakovosti. Specifikacije: Vsaj enkrat ponovno destilirano z brinovimi jagodami. Vsebuje najmanj 37,5 % alkohola.

 

Dry gin:

Izraz "Dry Gin" ni reguliran, vendar je kljub temu eden najpogosteje uporabljenih izrazov za opis gina. Blagovne znamke pogosto ustvarjajo sorodne, a edinstvene izraze, kot je Monkey 47, ki svoj gin uvrščajo med Schwarzwald Dry Gin. "Suhi" pomeni, da ti gini vsebujejo manj ostankov sladkorja kot drugi. Poleg tega obstaja uredba EU, ki velja za vse vrste žganih pijač in navaja: žgana pijača se lahko imenuje "suha" le, če "ta žgana pijača ni bila sladkana." [1] Ker za to kategorijo ni nadaljnjih omejitev, je Dry Gin mogoče barvati ali aromatizirati z uporabo hladne mešanice. Specifikacije: Vsebovati mora najmanj 37,5 % alkohola. Ne sme biti sladkano.

 

London dry gin:

Je najbolj priljubljena vrsta gina in tudi tista z najstrožjimi pravili. Večina vodilnih na trgu ginov je London Dry Gin. V to kategorijo spadajo uspešnice, kot so Beefeater, Tanqueray, Gordon's in Bombay Sapphire. Toda, da bi lahko nosili ta izraz, morajo ti izdelki izpolnjevati dolg seznam zahtev. Specifikacije: Destilirano iz žganja z začetnim deležem alkohola najmanj 96 %. Izdelan je lahko le iz etilnega alkohola kmetijskega porekla, ki vsebuje max. 5 gramov metanola na hektoliter 100 vol. alkohol. Nastali destilat mora vsebovati vsaj 70 % ABV, vendar ga je mogoče zmanjšati s kasnejšim dodajanjem vode. Končni izdelek mora imeti najmanj 37,5 % alkohola. Destiliran z naravnimi rastlinami v destilarni; vse hkrati. Čisto in prozorno (lahko dodate samo vodo, brez barvil). Pozneje brez dodajanja sladkorja ali arom. Skupna vsebnost sladkorja manj kot 0,1 g/l

 

Plymouth gin:

Da, Plymouth Gin je tehnično tako blagovna znamka kot vrsta gina. Trenutno ga proizvaja le ena destilarna. Ko gre za okus, je Plymouth Gin bolj suh kot tipičen London Dry Gin. Ima tudi izrazito citrusno noto, pikanten zaključek pa dobimo iz mešanice sedmih rastlin. Ena od njih so korenine orrisa. Te rastline skupaj ustvarijo harmonično zemeljsko noto, zaradi česar je popolna sestavina za številne okusne gin koktajle kot so Dry Martinis, Dirty Martinis in Negronis. Specifikacije: Vsebovati mora vsaj 37,5 % ABV. Treba ga je proizvesti na določenem območju – Plymouth. Zadržan okus brina in bolj izrazite zemeljske note.

 

Old Tom gin:

V osnovi je Old Tom Gin sladkana oblika gina. Pogosto se vidi kot manjkajoča povezava med Geneverjem, prednikom gina, in londonskim suhim ginom. Tako kot pri New Western Dry Gin tudi za pripravo Old Tom Gina skorajda ni predpisov. Lahko je staran ali nestaran, sladkan, nesladkan in lahko bazira na ne-nevtralnem žganju. Po okusu je bogatejši je od London Dry in se odlično prilega koktajlom, kot so Tom Collins, Martinez in Ramos Gin Fizz. Specifikacije: Vsebovati mora vsaj 37,5 % ABV. Prevladujoča rastlina je brin.

 

Staran / reserve gin:

Starani gin pomeni, da gin dlje časa počiva v lesenih sodih. Staranje gina v lesenih sodih ni novost, ampak ponovno odkrit trend. Na splošno gina ni treba starati v sodu, vendar lahko s tem pridobi nove in nepričakovane okuse. Tako kot druge starane žgane pijače tudi gin vpije note lesenih sodov, njegova barva pa se nekoliko spremeni. To spremeni okus in barvo džina ter ga naredi bolj mehkega. Nekaterim se ta vrsta gina zdi privlačna, drugim pa le nov način za dvig cene. Specifikacije: Vsebovati mora 37,5 % alkohola. Starano mora biti v lesenem sodu ali sodu.

 

New western dry gin:

New Western Dry je razmeroma nov med vrstami gina. Po navdihu znamk, kot sta Hendrick's Gin in Bombay Sapphire, je bil cilj ustvariti gin z manj okusa po brinu in z novimi in vznemirljivimi rastlinami. Eden od ustanoviteljev Aviation Gin je iznašel izraz »New Western Dry Gin«, ker je menil, da ta kategorija potrebuje ime za nadaljnjo rast in uveljavitev. Zdaj se kategorija imenuje tudi "novi val„. Specifikacije: Vsebovati mora vsaj 37,5 % ABV. Manj okusapo brinu. Pogosto aromatiziran z edinstvenimi in regionalnimi rastlinami.

 

Compound / bathtub gin:

To je morda najmanj priljubljena vrsta na tem seznamu zaradi vprašljive kakovosti. Hladno mešan gin, znan tudi kot mešanica ni destiliran z rastlinskimi sestavinami. Namesto tega se rastline dodajo nevtralnemu žganju za maceracijo. Zaradi te tehnike lahko gin sčasoma spremeni okus in barvo. Če gin po maceraciji ni pravilno filtriran, lahko drobni deli rastline ostanejo v žganju ter sčasoma razvijajo okus in barvo. Ta metoda je najlažja za pripravo lastnega gina doma. Še vedno je dodelan in rezultati ne bodo vrhunske kakovosti vendar z izvedbo pridobimo splošno razumevanje kateri rastline delujejo harmonično. Specifikacije: Vsebuje najmanj 37,5 % alkohola. Vse rastline so macerirane samo v nevtralnem alkoholu; brez dodatne destilacije.

 

Sloe gin:

Sloe Gin tehnično ni gin ampak liker na osnovi gina. V alkohol dodamo trnulje in sladkor in pustimo počivati približno tri mesece. Končni izdelek običajno vsebuje med 25 % in 30 % alkohola. Trnuljne jagode dajejo pijači izrazito globoko in temno rdečo barvo. V tem posebnem primeru je najmanjša količina alkohola, ki jo mora ta liker vsebovati, da se imenuje "Sloe Gin", 25 %. Ta novi zakon je sprejela EU in je začel veljati v začetku leta 2023. Specifikacije: Vsebuje najmanj 25 % alkohola. Aromatizirano z jagodami trnulj in sladkano s sladkorjem.

bottom of page